Vrede op aarde


Bijna overal op de wereld is onenigheid. Religieuze oorlogen in Syrië en Irak. Bloedige conflicten en veel slachtoffers in het Midden Oosten tussen Israëlieten en Palestijnen. Onrust in de Oekraine enz.

Er is een wereldbrand gaande die niet door kinderen is aangestoken maar waar de kinderen meestal wel de dupe van zijn.

Ook in Nederland. De intocht van Sinterklaas bijvoorbeeld, een feest voor kinderen, werd zodanig verstoord door demonstranten dat er een arrestatieteam aan te pas moest komen. Voor het oog van Sinterklaas en de kinderen moest de politie ingrijpen.

Jammer!

In Syrië moeten moeders en kinderen vluchten naar een ander land. De baby in een tas of in een kartonnen doos, Onderweg raakt het eten op, Kinderen lijden honger en kou, De baby ‘s overleven het vaak niet. En in een ander land zijn ze niet welkom, dus hebben ze geen huis of onderdak.

Meer dan 2000 jaar geleden werd Jezus geboren in Bethlehem in een stal, Zijn wieg was een kribbe.. Jezus kwam vrede brengen op aarde. En in de stal was er vrede en blijdschap en vooral veel liefde. Engelen zongen, Herders en koningen kwamen het Kindje aanbidden. Er was zelfs een zwarte koning bij en het Kindje was heel blij met zijn bezoek, zoals de kinderen in Nederland blij waren met zwarte Piet. Er hoefde geen politie uit Bethlehem te komen om de orde te handhaven.

Maar ook Jozef en Maria moesten na enige tijd vluchten uit Bethlehem naar Egypte omdat koning Herodus het Kindje wilde doden. De tocht van Bethlehem naar Egypte is lang en voert door de woestijn en hun enige vervoermiddel was een ezeltje !

Is er dan nu na 2000 jaar niets veranderd, hebben de wereldleiders, koningen, presidenten en de godsdiensten niets geleerd?

Maar met Kerstmis gaan de lichtjes aan.

Ook voor allen die regeren.

Na hun bezoek aan Jezus’s stal.

Zal het vrede worden overal,

Als zij het echt proberen !

Moge het zo zijn.

(2019)